Onze pompoenen

Pompoen: dé wintergroente bij uitstek

Bij ALDI gaan we voor lekker vers en daarom blijft ons groente- en fruitaanbod groeien. Onze biopompoen en butternut zijn enkele van onze absolute toppers. Met hun zoete en zachte smaak maken ze het extra gezellig aan tafel, hoe je ze ook bereidt. Probeer een van onze recepten uit en ontdek het zelf!

Liever was leesvoer? Bekijk hieronder dan onze tips en weetjes of kom alles te weten over de teelt van onze biopompoenen in het interview met kweker Jos.

Ga aan de slag met onze pompoenrecepten

Lees ons interview met pompoenkweker Jos

akkers

Bio, vers en lokaal, da’s driedubbel feest!

Bij ALDI hebben we het graag puur natuur en daarom blijft ons assortiment biogroenten en biofruit groeien. Een van onze absolute eindejaarstoppers is de biopompoen.

Met zijn zoete en zachte smaak maakt deze vrucht het tijdens de feestdagen extra gezellig aan tafel, hoe je hem ook bereidt. Onze pompoenen zijn dan ook met de grootste zorg geteeld door biolandbouwers als Jos uit Halle.

De vermarkting van zijn biogroenten gebeurt al jaren door BelOrta en zo komen deze lekkere biopompoenen bij ons én op jouw bord terecht.

Pompoenplant

Op een vroege, zonnige ochtend ontmoeten we Jos op zijn boerderij, omgeven door 30 hectare akkers.

Jos: “Dit bedrijf gaat al meer dan 4 generaties lang over van vader op zoon. Zo’n 35 jaar geleden nam ik het roer over van mijn ouders. Op dat moment werd hier aan akkerbouw en veeteelt gedaan, maar na 10 jaar beslisten we om resoluut te gaan voor biolandbouw en ons daarin te specialiseren.”

ALDI: Waarom die keuze?

Jos: “Vroeger had ik veel last van astma en allergieën. We gingen op zoek naar de oorzaak en merkten al gauw dat ik meer problemen had wanneer ik bijvoorbeeld wijn met veel sulfieten (een stof die onder andere gebruikt wordt als conserveermiddel, red.) dronk. Het was voor ons dan ook al snel duidelijk dat er een verband is tussen je gezondheid en wat je eet en drinkt. Daardoor zijn we altijd al bewust bezig geweest met evenwichtige voeding en was de keuze voor bioteelt een logische stap.”

ALDI: In de biolandbouw is er meer aandacht voor duurzaamheid en zijn de regels strenger. Wat maakt jullie boerderij zoal anders dan een ‘gewone’?

Jos: “Wij mogen enkel natuurlijke meststoffen zoals stalmest en compost gebruiken. Niet organische hulpmiddelen. zijn verboden, ook om ziektes te voorkomen. Daarom doen we vruchtwisseling. Dat betekent dat we pompoenen ten vroegste na 4 jaar weer op dezelfde akker kweken en er ondertussen andere gewassen zoals graan planten. Zo kan de bodem op eigen houtje recupereren.”

ALDI: De gezondheid van de grond is dus heel belangrijk omdat je niet kan ingrijpen met stoffen zoals pesticiden?

Jos: “Inderdaad. Als de groei niet verloopt zoals het zou moeten, kan je enkel maar hopen dat het vanzelf in orde komt. Gelukkig bestaat de bodem in deze streek uit zandleem, dat het water goed vasthoudt. Daardoor zijn onze gewassen alvast goed bestand tegen de steeds vaker voorkomende droogte. In deze zwaardere grond groeien pompoenen bovendien trager, wat de smaak beïnvloedt en waardoor ze langer vers blijven”

ALDI: De perfecte pompoen voor onze klanten, dus! In vergelijking met vandaag was de biolandbouw-wereld 25 jaar geleden nog heel klein. Onbekend en onbemind?

Jos: “Inderdaad. De meeste mensen verklaarden ons gek toen we voor bio kozen. In hun ogen gingen we 50 jaar terug in de tijd, toen de boeren de hele dag in de grond moesten wroeten en er bijna geen machines waren om het telen makkelijker te maken. Intussen bestaan er voldoende hulpmiddelen om het werk te verlichten en werken we samen met bioadviseurs die ons met raad en daad bijstaan. En er zijn natuurlijk ook veel meer biolandbouwers dan vroeger om kennis en ideeën mee uit te wisselen.”

ALDI: Goed nieuws voor iedereen die van bio houdt, zoals wij.

Jos: “Ja, maar toch blijft het aantal bioboerderijen relatief klein. Daarom is het belangrijk om voor producten van hier te kiezen. We moeten de lokale landbouw blijven steunen, want voeding hebben we net zo hard nodig als lucht of water. En hoe meer bedrijven en consumenten voor bio kiezen, hoe meer boeren zullen omschakelen naar bio.”

ALDI: En hoe beter voor onze natuur …
Samen gaan we ervoor!

Waarom moet je deze winter voor deze pompoen kiezen?

  • bio is goed voor de natuur
  • ook de pitten zijn gezond en bevatten vitamines, eiwitten, mineralen, vezel en onverzadigde vetzuren
  • je steunt er lokale landbouwers mee
  • je hoeft hem niet te schillen want de schil is eetbaar
  • deze lekkere vrucht zit boordevol vitamine C


Onze biopompoen is verkrijgbaar van september tot en met januari.

Bewaar- en kooktips

  • Pompoenen bewaar je beter niet in de koelkast, maar op een koele en droge plek zoals een kelder. Versneden exemplaren kan je wel enkele dagen in de frigo houden als je ze in vershoudfolie wikkelt.
  • De schil van een pompoen is eetbaar dus je hoeft hem niet te schillen. Grondig wassen is wel aangeraden. Wil je deze groente toch schillen? Versnijd hem dan eerst, dat is iets veiliger.
  • Pompoenpitten hoef je niet weg te gooien. Was het vruchtvlees eraf, kook 20 minuten in gezouten water op een laag vuur, dep droog en zet 20 minuten in de oven op 150 °C. Daarna kan je ze als snack eten of in een gerecht gebruiken als garnering.
 Opengesneden pompoen
De schil van een pompoen is eetbaar, en pompoenpitten hoef je niet weg te gooien.
Bloemen van de pompoen
De bloemen van de pompoen mag je eten.

Weetjes over pompoenen

  • Pompoenen zitten vol vezels en bevorderen een goede darmwerking. Daarnaast bevatten deze groenten ook verschillende vitamines, ijzer, calcium en bètacaroteen.
  • Kweek je zelf pompoenen in je tuin? Dan kan je ook de bloemen opeten.
  • De zwaarste pompoen ter wereld woog meer dan 900 kg!
  • De pompoen komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt al meer dan 9000 jaar geteeld. Toch kennen we deze vrucht in Europa nog maar sinds de 16e eeuw.
Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te gebruiken, moet u zich authenticeren wanneer u er voor de eerste keer gebruik van maakt. De procedure is als volgt : Voer uw e-mailadres in en klik op "Activeer herinnering". Na een paar minuten ontvangt u een activeringslink. In de volgende stap opent u die link en activeert u de herinneringsservice. Voor elk volgend gebruik is geen verdere authenticatie vereist.
  • Om dit formulier in te dienen, moet u het gebruik van cookies aanvaarden in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en u uw e-mailadres met succes hebt geauthenticeerd.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch