Verantwoordelijkheid binnen de textielketen

Als verkoper van textielartikelen hebben we een speciale verantwoordelijkheid en willen we de toeleveringsketen van textiel duurzaam te verbeteren. Door middel van verschillende maatregelen willen we dat mens en milieu zo min mogelijk wordt beïnvloed door de productieprocessen voor onze kleding, huishoudtextiel en schoenen. Daarom zetten we ons in voor hoge milieunormen en eerlijke arbeidsomstandigheden.

88 %

Aandeel duurzaam katoen.

Tegen eind 2024 is het aandeel katoen  in onze kledij, huishoud- en interieurartikelen 100% duurzaam gecertificeerd of uit gerecycleerd katoen. 

180

ALDI Audits in productievestigingen.

Eigen ALDI-auditeurs, gelocaliseerd in onze kantoren in Hong Kong en Dhaka (Bangladesh) controleren ze arbeidsregelgeving en -documenten van de textielproductievestigingen. Tijdens audits op het terrein interviewen ze zowel arbeiders als het management en doen ze checks op een veilige werkomgeving. 

92 %

Het aandeel van alle natte productielocaties binnen de textielketen die een geldig en goedgekeurd afvalwater- en slibrapport hebben.

Het afvalwater en slibrapport is een manier om de hoeveelheid chemicaliën in het textielproces te controleren.

Grondstof en materialen

Van grondstof naar afgewerkt product

katoen

Het meeste textiel in onze winkels heeft een lange weg afgelegd. Neem bijvoorbeeld katoenen T-shirts: hun reis begint met de katoenoogst in landen als India, China en de VS. De daaropvolgende productie vindt meestal plaats in Azië. De katoen wordt eerst tot garen gesponnen. Hiervan worden stoffen gemaakt, geverfd en gewassen. In het daaropvolgende productieproces wordt de stof op maat gesneden en genaaid. Het eindproduct wordt vervolgens via onze logistieke centra naar de afzonderlijke ALDI-winkels vervoerd.

In elke fase van het proces zijn er verschillende sociale en milieu-uitdagingen: Deze variëren van de milieueffecten van de katoenteelt en het gebruik van chemicaliën bij de productie tot de arbeidsomstandigheden in de productiefaciliteiten.

Met ambitieuze doelstellingen en inkoopstrategieën zetten we ons assortiment textiel en schoenen geleidelijk om naar meer duurzame materialen en grondstoffen.

Op dit moment bestaat de verhouding uit de verschillende textielvezels als volgt:

Tegen 2025 willen we het al het katoen in onze eigenmerkartikelen dat gemaakt is omzetten naar 100 procent duurzaam katoen.

2

Katoen

 

Duurzame katoenteelt is onze verantwoordelijkheid

Katoen wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondstoffen voor de productie van textiel. Wereldwijd zijn ongeveer 250 miljoen mensen in meer dan 80 landen werkzaam in de katoenproductie. Katoen is een hernieuwbare grondstof en volledig biologisch afbreekbaar. Maar de teelt ervan gaat ook gepaard met sociale, economische en ecologische risico's in de landen van herkomst.

Katoen maakt ongeveer 63 procent uit van de totale vezel die bij ALDI Nord in de textielsector wordt gebruikt (zie afbeeldingen).

Hoe kun je producten van duurzame katoen in onze winkelrekken herkennen? Ze dragen keurmerken van certificeringsorganisaties zoals "Global Organic Textile Standard (GOTS)", “Organic Content Standard 100/blended" (OCS)."Cotton made in Africa (CmiA)", "Better Cotton" of "Fairtrade".

Internationaal aankoopbeleid voor katoen

In Belgie en Luxemburg hebben we in 2020 een internationaal inkoopbeleid  gelanceerd voor katoen. Deze bepaalt de regels voor de aankoop van eigenmerkartikelen die gemaakt zijn van katoen of die katoen bevatten.

Herkomst van katoen
3

Om sociale en ecologische redenen hechten we naast de teelt- en verwerkingsmethoden ook belang aan de herkomst van de katoen. Sinds 2018 hebben we bijvoorbeeld de herkomst van katoen uit onder andere Turkmenistan uitgesloten.

katoen

"Katoen in omschakeling": Katoenproject in India

In het kader van een driejarig project met de Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH en het Duitse federale ministerie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (BMZ) ondersteunt ALDI Nord sinds 2021 ongeveer 1.000 kleine boeren in India bij de omschakeling van conventionele naar biologische katoenteelt. Op deze manier willen we bijdragen aan de verhoging van het nog steeds zeer lage aandeel van biologisch katoen in de wereld, dat momenteel ongeveer 1 procent bedraagt, en tegelijkertijd aan de verbetering van de levensomstandigheden van kleine boeren in de deelstaat Maharashtra.

De omschakeling van conventionele naar biologische katoenteelt duurt ongeveer drie jaar. Omdat de boeren in deze periode hun katoen nog niet als biologisch kunnen verkopen en tegelijkertijd lagere opbrengsten en hogere kosten hebben, zijn veel boeren huiverig om over te stappen.

ALDI Nord ondersteunt de kleine boeren via twee lokale implementatiepartners ter plaatse, onder andere met training voor de ontwikkeling en het onderhoud van bodemvruchtbaarheid en toegang tot hoogwaardige biologische zaden.

De katoen van het project wordt vervolgens verwerkt tot textiel voor onze artikelen. De eerste producten met katoen uit het project waren vanaf februari 2023 reeds verkrijgbaar in onze winkels.

 

Dierlijke vezels en materialen

Dierlijke vezels hebben eigenschappen die niet volledig vervangen kunnen worden door andere vezels. Het aandeel van dierlijke vezels in het totale vezelgebruik is met 1 procent erg laag. We geven prioriteit aan het gebruik van gecertificeerde duurzame of gerecyclede dierlijke vezels, die in 2022 ongeveer 66 procent uitmaakten. Uit principe zien we volledig af van het gebruik van grondstoffen die afkomstig zijn van exotische en/of bedreigde diersoorten. Daarnaast bieden we in onze assortimenten regelmatig producten aan die gemaakt zijn van alternatieven voor echt leer (bijv. schoenen, broeken, tassen) en hebben we in 2015 de Fur Free Declaration van het initiatief Fur Free Retailer ondertekend, waarmee we ons er ook publiekelijk toe verplichten om niet in bontproducten te handelen.

Leer

Leer is een hoogwaardig, natuurlijk en duurzaam materiaal voor textiel en schoenen. Om leer soepel en duurzaam te maken, moet het echter worden behandeld. Hiervoor worden vaak chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. ALDI Nord is sinds 2015 lid van de Leather Working Group (LWG). Het doel van de LWG is om de omstandigheden in leerlooierijen transparanter te maken en duurzame verandering teweeg te brengen.

Naast het controleren van het gebruik van chemicaliën en het verminderen van het water- en energieverbruik, is ook een regelmatige herziening van de arbeidsveiligheid in de leerverwerking belangrijk. Hiervoor heeft de LWG een auditprotocol voor duurzame en verantwoorde leerproductie ontwikkeld en al bij meer dan tien procent van de wereldwijde leerproductie geïmplementeerd.

Alle lederen artikelen die bij ALDI worden verkocht, moeten daarom ten minste het LWG “Gold”- of “Silver”-certificaat hebben.

Schapen- en kasjmierwol
4

Wol is met zijn eigenschappen een gewilde natuurlijke vezel: het is zacht en verwarmend, maar ook temperatuurregelend en ademend. Naast de kwaliteit van de wol is ook het welzijn van de dieren belangrijk voor ons. Daarom promoten we het gebruik van gecertificeerde vezels volgens de Responsible Wool Standard (RWS) en de Global Organic Textile Standard (GOTS) voor onze producten en sluiten we de procedure van het mulesing van schapen uit voor alle producenten van onze producten.

Hoe kun je producten van duurzame wol herkennen in onze winkelrekken? Ze dragen keurmerken van certificatiestandaarden zoals "Global Organic Textile Standard (GOTS)" of "Responsible Wool Standard (RWS)". Naast schapenwol gebruiken we ook kasjmier in onze artikelen, dat 100% gecertificeerd is met The Good Cashmere Standaard® van AbTF.

Dons en veren

Dons en veren zijn hoogwaardige en duurzame vulmaterialen voor beddengoed, jassen of andere artikelen. Ze bieden uitstekende warmte en zijn ademend. Bovendien zijn ze licht, zacht, aaibaar en zeer samendrukbaar. Bij de productie van dons en veren is het belangrijk om te kijken hoe de dieren gehouden worden. De extractie van dons en veren mag niet pijnlijk of stressvol zijn voor het dier. We verbieden levend plukken en onverdoofd doden.

In het algemeen mogen er geen dieren worden geslacht speciaal voor onze non-food producten. Het is altijd een bijproduct van de vleesindustrie. Daarom hebben we ons tot doel gesteld om in 2016 100% gecertificeerd dons en veren te gebruiken voor onze dons- en verenproducten en hebben we dit doel al bereikt in 2020.

Hoe kun je producten gemaakt van gecertificeerd dons en veren herkennen in onze schappen?

Ze dragen keurmerken van certificeringsorganisaties zoals Downpass, Responsible Down Standard (RDS) of de Global Traceable Down Standard.

Synthetische vezels

vezels

Naast natuurlijke vezels gebruiken we ook synthetische vezels, omdat hun positieve eigenschappen zoals elasticiteit, duurzaamheid en vormvastheid slechts in beperkte mate kunnen worden vervangen door natuurlijke materialen. Synthetische vezels moeten echter kritisch worden bekeken vanwege het gebruik van fossiele grondstoffen, hun slechte recycleerbaarheid en de bijbehorende hoge milieuvervuiling door afval, microplastics en het gebruik van chemicaliën bij de productie.

We gebruiken momenteel ongeveer 30% synthetische vezels en daarvan wordt al 9% gerecycled. Daarnaast werken we momenteel samen met een externe dienstverlener aan de ontwikkeling van concrete langetermijndoelen voor de vermindering van synthetische vezels, duurzame alternatieven en het gebruik van gerecyclede vezels. Een publicatie is gepland voor 2023.

Door de mens gemaakte cellulosevezels (MMCF's)

afbeelding5

Cellulosevezels worden gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen zoals hout of bamboe en dus worden er geen fossiele grondstoffen gebruikt. Het waterverbruik en het gebruik van pesticiden tijdens de productie zijn ook aanzienlijk lager in vergelijking met natuurlijke vezels zoals katoen.

Bovendien zijn deze type vezels gemakkelijk te onderhouden, aangenaam voor de huid en bieden ze een vergelijkbaar goed vochtgedrag als katoen. De productie ervan vereist echter veel energie en een hoog gebruik van chemicaliën. Momenteel gebruiken we ongeveer 4% van deze op hout gebaseerde vezels, waarvan 45% al afkomstig is van het bedrijf Lenzing, waarvan de vezels gemaakt zijn van hout uit duurzaam beheerde bossen en geproduceerd worden in milieuvriendelijke processen.

Daarnaast werken we op dit gebied ook samen met een externe dienstverlener om concrete en langetermijndoelen te ontwikkelen voor het gebruik van duurzamere cellulosevezels. Een publicatie is gepland voor 2023.

Productieprocessen: Hoge milieunormen

Beheer van chemicaliën

productieprocessen

In de wereldwijde textiel- en schoenenproductie worden vaak chemicaliën gebruikt. Vooral bij de zogenaamde natte productie - d.w.z. de voorbehandeling en het verven, bedrukken en afwerken van stoffen - kunnen schadelijke stoffen worden gebruikt die een risico vormen voor mens en milieu. Daarom is het gebruik van stoffen bij de productie van textiel en schoeisel uitgesloten in onze toeleveringsketens. Alle stoffen die niet gebruikt mogen worden tijdens de productie staan op een zogenaamde Manufacturing Restricted Substance List (MRSL) / Restricted Substance List (RSL).

ALDI Detox Commitment

Sinds 2015 ondersteunen we de doelen van de Detox-campagne van Greenpeace door middel van een vrijwillige verbintenis (ALDI Detox Commitment). Samen met Greenpeace is een uitgebreide catalogus met criteria ontwikkeld waarin strenge ecologische eisen voor de productie van textiel en schoenen zijn vastgelegd. Als onderdeel van de ALDI Detox Commitment hebben we bijvoorbeeld 100% transparantie van onze hoofd- en voorproductielocaties van de spinnerij tot het eindproduct bereikt en eisen we sindsdien jaarlijkse afvalwater- en slibanalyses door onafhankelijke testinstituten van alle gebruikte natte productielocaties. In het geval van productielocaties die niet-toegestane stoffen gebruiken, behouden we ons het recht voor om ze te blokkeren van ALDI-productie. De campagne eindigde in 2020. Ons gedetailleerde eindverslag vind je hier. 

Richtlijnen voor afvalwater

Het einde van de campagne betekent echter niet het einde van ons werk op het gebied van milieu en chemicaliën, integendeel. We hebben het jaar 2020 gebruikt om bestaande processen en vereisten te herzien, aan te passen en, indien nodig, processen te beëindigen en/of nieuwe maatregelen te implementeren:

Om de kosten en inspanningen voor onze zakenpartners en productielocaties zoveel mogelijk te beperken, eisen we sinds 2020 dat de ZDHC-richtlijnen voor afvalwater- en slibanalyses worden nageleefd, in plaats van onze eigen richtlijn zoals voorheen. 92% van onze productielocaties had in 2022 een geldig afvalwater- en slibrapport met 100% conforme resultaten.

Naleving van de ZDHC-lijst van stoffen waarvoor beperkingen gelden tijdens de productie

Terwijl we ons sinds 2015 voornamelijk hebben gericht op de output, d.w.z. de grenswaarden van afvalwater en zuiveringsslib, van natte productiefaciliteiten, hebben we onze blik sinds 2021 uitgebreid naar de input, d.w.z. het gebruik van chemicaliën aan het begin van het productieproces:

Al sinds 2016 eisen we naleving van de ZDHC naar op het gebied van gebruikte chemicaliën. Dit is een lijst met chemische stoffen die niet in de productie mogen worden gebruikt.

Om te bewijzen dat de gebruikte chemicaliën geen schadelijke stoffen bevatten en dus voldoen aan de ZDHC MRSL, moeten alle natte productielocaties hun chemicaliën uploaden naar een van de twee door ALDI erkende tools, The BHive® en BVE³.

Vanaf 2024 is het voor alle natte productielocaties verplicht om actuele chemische inventarissen in te dienen voor de respectieve productieperiode.

Ons doel voor 2024: Verplichting om up-to-date chemische inventarissen in te dienen.

De chemicaliën worden verzameld in zogenaamde chemische inventarissen en automatisch vergeleken met de opgeslagen databases, zodat ALDI en ook de fabrieken kunnen zien welke van de gebruikte chemicaliën voldoen aan de ZDHC MRSL.

Ons doel is daarom: Vanaf 2024 is het voor alle natte productielocaties verplicht om up-to-date chemische inventarissen in te dienen voor de betreffende productieperiode.

De validatie van de informatie over de gebruikte chemicaliën zal vanaf 2023 in een proefproject door onafhankelijke auditors worden uitgevoerd.

Proefproject: audits van afvalwaterzuiveringsinstallaties

Het ecologisch en verantwoord gebruik van chemicaliën wordt aangevuld door het gebruik van waterzuiveringsinstallaties voor het geproduceerde afvalwater. De productie-eigen of gemeentelijke afvalwaterzuiveringsinstallaties filteren chemische resten uit het afvalwater.

In 2021 heeft ALDI de eerste afvalwaterzuiveringsinstallaties gecontroleerd in Bangladesh, India, China en Pakistan om het gebruik en de functionaliteit van de afvalwaterzuiveringsinstallaties die eigendom zijn van de productie te verifiëren. Na evaluatie van de resultaten zullen we overwegen om in 2023 systematisch controles van afvalwaterzuiveringsinstallaties uit te voeren.

De circulaire economie bevorderen

circulair

Ons doel is om de milieu-impact van de productie van ons textiel te verminderen. Dit houdt in dat we grondstoffen zo efficiënt mogelijk gebruiken en hergebruiken. Daarom volgen we de ontwikkeling van het actieplan voor de circulaire economie op Europees niveau op de voet.

In 2022 boden we een kussen en dekbedden aan met vulvezels gemaakt van 100 procent gerecyclede PET-flessen, geproduceerd in samenwerking met "Plastic Bank". Plastic Bank is een sociale onderneming die plastic afval opkoopt dat wordt ingezameld in landen in het Zuiden. Het doel is om armoede te bestrijden en tegelijkertijd te voorkomen dat plastic in waterlichamen of oceanen terechtkomt. Nadat het plastic is verzameld, wordt het gewassen, versnipperd en gedroogd voordat het tot pluizige vezels wordt gesponnen. De duurzame en milieuvriendelijke productie van de polyester vulvezels uit 100 procent gerecyclede PET-flessen van Plastic Bank heeft meer dan 70 procent CO2 bespaard.

Doelstellingen voor textiel- en schoenenverpakkingen. 

In 2022 hebben we samen met onze inkoopafdeling intensief gewerkt aan het ontwikkelen van onze eigen doelstellingen voor onze textiel- en schoenverpakkingen.

Tegen het einde van 2024 zullen we 100% geoptimaliseerde verpakkingen gebruiken voor alle eigen merken van ALDI op het gebied van textiel en schoenen.

verpakking

VERMIJDEN

Waar mogelijk:

  • wordt het gebruik van polybags vermeden
  • worden het gewicht, de grootte en de dikte van de verpakking verminderd
  • wordt de hoeveelheid verpakking (onderdelen) verminderd

HERGEBRUIKEN

Pilootprojecten uitvoeren met herbruikbare verpakkingen (bv. verpakkingen voor beddengoed, schoenenzakken)

RECYCLEREN

Vereiste polybags (omwille van bescherming & kwaliteit)

bestaan voor minstens 30 % uit gerecycleerd materiaal

CERTIFICERING

Bij gebruik van papier/karton worden verpakkingen van gecertificeerde materialen gebruikt

 

Meer informatie over onze verpakkingsdoelstellingen vindt u hier.

Werken aan betere arbeidsomstandigheden

arbeidsomstandigheden

De productie van textiel en schoenen omvat vaak productiestappen in verschillende landen. Wij geloven in langdurige, eerlijke en betrouwbare zakelijke relaties met leveranciers die ons begrip van kwaliteit en verantwoordelijkheid delen.

We krijgen regelmatig een beeld van de arbeidsomstandigheden in de productiefaciliteiten van onze leveranciers in risicolanden. Dit gebeurt met behulp van uitgebreide sociale audits en certificeringen die worden uitgevoerd door externe dienstverleners, maar ook met onze eigen inspecties van productielocaties (ALDI Sustainability Assessments - ASA's). Op locatie gaan we een uitwisseling aan met belanghebbenden, inclusief degenen die mogelijk worden getroffen, om negatieve gevolgen voor mensenrechten beter te kunnen identificeren en deze in een vroeg stadium te voorkomen. Als er problemen worden vastgesteld, proberen we samen met leveranciers en producenten oplossingen te ontwikkelen.

bangaladesh

Focus op productieland: Bangladesh

In Bangladesh zijn we in 2013 gestart met het ALDI Factory Advancement (AFA)-project. Het doel is om lokale werknemers te helpen problemen op de werkplek zelfstandig aan te pakken en hun eigen duurzame oplossingen te vinden. Onze samenwerking met een niet-gouvernementele organisatie in Bangladesh in het AFA Project eindigde in 2021 (meer over het project: zie Duurzaamheidsverslag 2019). Sinds 2022 voeren we het vervolgproject uit, ALDI Industry Sustainability Project (AISP). In dit project worden productielocaties in Bangladesh specifiek getraind in milieu- en sociale onderwerpen op basis van hun behoeften, en worden lokale trainers opgeleid. Een van de belangrijkste onderwerpen is bijvoorbeeld de promotie van vrouwen. Daarnaast gebruiken we het project om kinderdagverblijven in fabrieken te promoten en zo de verenigbaarheid van gezin en werk te bevorderen.

In mei 2013 ondertekende ALDI Nord het Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh en in september 2021 de opvolger daarvan, het International Accord for Health and Safety in the Textile and Garment Industry samen met andere zakelijke ondernemingen, niet-gouvernementele organisaties en vakbondsverenigingen. Het doel van het akkoord is om de brandbeveiliging en de veiligheid van gebouwen in productiefaciliteiten in Bangladesh te verbeteren. Hiertoe worden onder andere inspecties en trainingsmaatregelen uitgevoerd.

Ga voor gedetailleerde informatie over onze due diligence op het gebied van mensenrechten in onze toeleveringsketens naar onze pagina Mensenrechten.

Duurzaamheidsevaluatie van leveranciers voor textiel en schoenen

Sinds 2017 verzamelen we gegevens van een uitgebreide leveranciersevaluatie, ook wel CRSE (Corporate Responsibility Supplier Evaluation) genoemd, om de duurzaamheidsprestaties van onze leveranciers te vergelijken. Het doel van het project: intensiever samenwerken met strategische leveranciers die goede CR-opstellingen en -strategieën hebben en voortdurend vooruitgang boeken op de productielocaties waar ze onder contract staan. De langetermijnplanning stelt onze leveranciers in staat om verdere stappen te zetten in de richting van een duurzamere toeleveringsketen. In 2019 en 2020 hebben we onze internationale leverancierspool gedefinieerd voor kledingtextiel en schoeisel, en in 2023 zal het poolconcept ook worden geïntroduceerd voor ons huishoudtextiel.

Transparantie

global

Onze belangrijkste productielocaties

De publicatie van alle hoofdproductielocaties van onze leveranciers is een eerste stap op weg naar de traceerbaarheid van onze producten in de hele toeleveringsketen. Dit is een van de manieren waarop we voldoen aan onze belofte voor transparantie - de "Transparency Pledge" of "Fashion Transparency Index" die is geformuleerd door een alliantie van negen mensenrechtengroeperingen en vakbonden.

Elk kwartaal publiceren we alle belangrijke productielocaties die betrokken zijn bij de productie van de kleding, huishoudtextiel en schoenen die we in het afgelopen kwartaal hebben verkocht. De lijst bevat namen, adressen en personeelsnummers van de betreffende productielocaties, evenals de productgroepen die daar worden geproduceerd.

De informatie wordt tegelijkertijd ook gepubliceerd op het internationale platform van de Open Supply Hub (OSH). In de toekomst willen we meer informatie aan de lijst toevoegen, zoals het BSCI-resultaat of certificeringen volgens GOTS, OCS, BluSign of SteP.

 

Lijst van de belangrijkste productielocaties van ALDI Nord
(Engelse versie, april 2023, PDF 369 KB)
Download 

Samen structurele uitdagingen aanpakken

We zijn ons ervan bewust dat veel structurele uitdagingen in de landen van herkomst van onze producten alleen kunnen worden overwonnen in samenwerking met andere partners. Daarom zijn we betrokken bij initiatieven met meerdere belanghebbenden, zoals de Alliance for Sustainable Textiles.

Alliantie voor Duurzaam Textiel

ALDI Nord is in 2015 lid geworden van de Alliance for Sustainable Textiles. Samen met andere leden van de Alliantie, leveranciers en productielocaties willen we bijdragen aan het verbeteren van de sociale, economische en ecologische omstandigheden in de toeleveringsketen van textiel en de productie van textiel van duurzame materialen bevorderen. We zijn onder andere betrokken bij de expertgroepen "circulaire economie", "natuurlijke vezels" en "gender rechtvaardigheid".

Onze verantwoordelijkheid voor kwaliteit

man

Onze kwaliteitseisen gaan verder dan de wettelijke richtlijnen en omvatten strenge chemische tests en kwalitatieve prestatietests. Binnen het productie- en leveringsproces is elke leverancier verplicht om testcertificaten van onafhankelijke instituten voor te leggen waaruit blijkt dat hun goederen aan alle eisen voldoen. Pas als aan alle eisen is voldaan, komt het in onze winkels terecht.

Typische kwaliteitstests voor textiel

De volgende selectie van typische testmethoden laat zien hoe ALDI de constante hoge kwaliteit van zijn artikelen garandeert.

Kleurvastheidstesten

Deze tests worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste verkleuring optreedt door nieuwe goederen. Er wordt bijvoorbeeld een zogenaamde wrijfvastheidstest uitgevoerd om uit te sluiten dat donkere stoffen vlekken maken op lichte materialen.

Treksterkte

De treksterkte wordt getest om het risico op scheuren van de stof door spanning en uitrekken te minimaliseren. Een strook van het materiaal wordt gebruikt om de maximale kracht te bepalen waarbij de stof zal scheuren.

Waterafstotendheid

Deze test wordt uitgevoerd wanneer een stof is behandeld met een waterafstotende finish. Zo zorgen we ervoor dat waterafstotende stoffen, zoals onze regenjacks, hun functie vervullen.

Pasvormtest

Met behulp van de pasvormtest zorgen we ervoor dat we onze klanten een correct gesneden en dus goed "passend" textiel leveren. De pasvorm van kleding wordt beïnvloed door de snit en de gebruikte materialen.

De pasvorm van een schoen wordt gekenmerkt door een goed geconstrueerde leest. Kledingstukken en schoenen worden beoordeeld in typische lichaamshoudingen en bewegingssituaties door ervaren kleding- of schoentechnici en door testpersonen zelf. Net als al onze tests wordt ook de pasvormtest uitgevoerd door onafhankelijke testinstituten die gespecialiseerd zijn op dit gebied.

Zet met ons nog meer stappen richting duurzaamheid

Basisverklaring inzake de naleving van de mensenrechten - Verantwoordelijkheid bij ALDI België

Onze inzet voor mensenrechten

Overal ter wereld werken mensen om producten voor ALDI te maken. In de context van deze wereldwijde en vaak complexe toeleveringsketens werken we eraan om ervoor te zorgen dat universele mensenrechten worden beschermd.

Meer
Fairtrade-producten

Fairtrade

Als Fairtrade-winkelier steunt ALDI eerlijke handel en helpen we het leven van producenten te verbeteren.

Meer
Duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen

Verpakkingen vormen een groot deel van onze afvalberg. Daarom hechten we veel belang aan het vermijden, hergebruiken en recycleren van verpakkingen.

Meer
Duurzame textielproductie

Duurzame textielproductie

Ontdek alles over ons engagement om het gebruik van schadelijke chemische stoffen te verminderen bij de productie van ons textiel.

Meer
Vandaag voor morgen

Bij de productie, de verwerking en het transport van onze producten hebben we steeds aandacht voor onze impact op de natuur, de mens en de maatschappij. We nemen als bedrijf onze verantwoordelijkheid op en zijn dagelijks bezig met thema’s als milieuvriendelijkheid, faire arbeidsvoorwaarden, gezonde voeding en duurzame verpakkingen.

Want vandaag gaan we voor een betere toekomst. Vandaag gaan we voor morgen.

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te gebruiken, moet u zich authenticeren wanneer u er voor de eerste keer gebruik van maakt. De procedure is als volgt : Voer uw e-mailadres in en klik op "Activeer herinnering". Na een paar minuten ontvangt u een activeringslink. In de volgende stap opent u die link en activeert u de herinneringsservice. Voor elk volgend gebruik is geen verdere authenticatie vereist.
  • Om dit formulier in te dienen, moet u het gebruik van cookies aanvaarden in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en u uw e-mailadres met succes hebt geauthenticeerd.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch