Jaarlijks belanden miljoenen tonnen voedsel gewoon in de vuilnisbak omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is of we producten laten bederven. Dat betekent niet alleen dat we waardevolle grondstoffen verspillen, maar ook dat we nodeloos veel CO2 produceren.
Daarom vinden we het enorm belangrijk om verantwoord om te gaan met levensmiddelen en voedselverspilling zo veel mogelijk te beperken. Niet alleen in onze winkels, maar ook bij jou thuis.
Klik op de link hieronder om de YouTube-video te activeren. Na activering worden gegevens doorgegeven aan YouTube.
Wist je dat ALDI een nauwe samenwerking heeft met de Voedselbanken? Ondanks ons slimme bestelsysteem dat de hoeveelheid producten goed inschat, zijn overschotten jammer genoeg onvermijdelijk. Toch is voedsel dat niet meer verkocht mag worden vaak nog perfect eetbaar. Zonde om weg te gooien! Dankzij onze samenwerking met de Voedselbanken verminderen we voedselverspilling én steunen we mensen die het moeilijk hebben.
389
389 ALDI-winkels werken reeds samen met de Voedselbanken of andere caritatieve instellingen om voedselverlies te vermijden.
Dit is 88% van alle ALDI-winkels. We willen dat al onze winkels voedseloverschotten aanbieden aan verenigingen die voedselhulp bieden aan minderbedeelden.
We willen voedselverlies bij onze klanten verminderen door hen te sensibiliseren.
In onze communicatiekanalen - zoals de folder, de website, social media – delen we regelmatig tips & tricks om voedselverlies tegen te gaan.
Voedselverlies beperken begint eerst en vooral in onze eigen winkels en bij een nauwkeurige planning van onze voorraden. We sturen onze leveringen elke dag bij, waardoor we ervoor zorgen dat er niet meer geleverd wordt dan nodig is.
Producten die hun houdbaarheidsdatum naderen, leggen we bovendien in speciale snelverkoopboxen en bieden we aan met een korting van -30%. Deze voedingswaren kunnen niet lang meer bewaard worden, maar zijn natuurlijk nog van perfecte kwaliteit.
Ook onze verpakkingen spelen een belangrijke rol bij het beperken van voedselverspilling. Verpakkingen dienen in eerste instantie om onze producten te beschermen zodat ze langer houdbaar blijven. Voor elk product zoeken we de optimale verpakking. Soms wil dat zeggen: geen verpakking. We verkopen bijvoorbeeld steeds meer losse groenten en los fruit, zodat onze klanten zelf kunnen kiezen hoeveel stuks ze willen kopen en niet met overschotten zitten nadat ze een maaltijd bereid hebben.
Ondanks deze maatregelen lukt het niet altijd om al onze artikelen te verkopen tegen de houdbaarheidsdatum. Producten die nog perfect geschikt zijn voor consumptie, proberen we zo veel mogelijk te schenken aan organisaties die hulp bieden aan minderbedeelden. Daarvoor werken we bijvoorbeeld samen met de Voedselbanken.
Daarbovenop vriezen we sinds 2020 ook voedseloverschotten in. Artikelen met een naderende houdbaarheidsdatum moeten doorgaans snel verdeeld worden aan mensen die het minder breed hebben. Door de producten in te vriezen blijven ze langer houdbaar en komt er nog meer voedsel terecht bij zij die het het hardst nodig hebben.
Producten die niet meer houdbaar en ook niet meer consumeerbaar zijn, worden opgehaald door externe organisaties die er biogas van maken. Biogas ontstaat door een gistingsproces van onder meer natuurlijk afval zoals groenten en fruit. Biogas is een duurzame energiebron omdat het een biologische oorsprong heeft. Het is CO2-neutraal en helpt zo om het broeikaseffect te verminderen.
Ook thuis gaat er heel wat voedsel verloren. Meer dan de helft van alle levensmiddelen die verspild worden, belandt thuis in de vuilnisbak. Daarom proberen we onze klanten te stimuleren en te sensibiliseren via communicatieboodschappen. Een praktische tip om thuis voedselverlies tegen te gaan? Let goed op de houdbaarheidsdatum! Er kunnen twee soorten data op de verpakking staan: Ten minste Houdbaar Tot (THT) of Te Gebruiken Tot (TGT).
Bij ALDI zorgen we ervoor dat iedereen gezond en evenwichtig kan eten. Kijk hier hoe we dit doen.
Eet gezonder dankzij de voedingswijzers en Nutri-Scores op onze producten. Bekijk hier hoe dat in zijn werk gaat.
Als consument heb je het recht om te weten waar de vis die je bij ALDI koopt vandaan komt. Samen gaan we voor meer duurzaamheid.
Als Fairtrade-winkelier steunt ALDI eerlijke handel en helpen we het leven van producenten te verbeteren.
Bij de productie, de verwerking en het transport van onze producten hebben we steeds aandacht voor onze impact op de natuur, de mens en de maatschappij. We nemen als bedrijf onze verantwoordelijkheid op en zijn dagelijks bezig met thema’s als milieuvriendelijkheid, faire arbeidsvoorwaarden, gezonde voeding en duurzame verpakkingen.
Want vandaag gaan we voor een betere toekomst. Vandaag gaan we voor morgen.
Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.
Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.
Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.
Herinnering geactiveerd!
Herinneringsbevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.
Bevestiging emailadres