In totaal zijn er vandaag meer dan 70 landen met kwantitatief relevante koffieteeltgebieden. Deze landen bevinden zich allemaal in de ‘koffiegordel’, tot 30 breedtegraden ten noorden en ten zuiden van de evenaar. De koffieplantages bevinden zich op hoogtes tussen de 800 en 2000 meter boven de zeespiegel. De geselecteerde, nog groene ruwe koffie van ALDI komt onder meer uit Midden- en Zuid-Amerika, Oost-Afrika en Azië.
De teelt van koffiestruiken is een complexe opgave, omdat het klimaat en de zorg bepalend zijn voor de smaak en de kwaliteit van het eindproduct.
Koffiestruiken kunnen, afhankelijk van de soort, tot meer dan tien meter hoog worden en hebben kleine witte bloesems die een beetje zoet ruiken en doen denken aan jasmijn. De bomen worden doorgaans gesnoeid tot op een hoogte van ongeveer twee tot vier meter, omdat de smaak van de bonen zich dan beter kan ontwikkelen en ze gemakkelijker kunnen worden geplukt.
Er zijn twee soorten koffieplanten: arabica en robusta. Arabicabonen zijn fijn en mild van smaak, robustabonen hebben krachtige en aardse noten.
In de meeste productielanden wordt koffie eenmaal per jaar geoogst, al kan het in sommige gebieden ook halfjaarlijks. De struiken, die tot 25 jaar oud kunnen worden, dragen na drie of vier jaar voor het eerst vruchten. De vruchten kunnen op z'n vroegst worden geoogst nadat ze zes tot zeven maanden aan de boom hebben kunnen groeien en al die tijd goed verzorgd zijn. De rijpe koffiebessen worden met de hand geoogst; in Brazilië gebeurt dit soms ook machinaal.
In koffiebessen zitten meestal twee groene koffiebonen. Voor hun verdere verwerking zijn twee methoden gangbaar: de natte en droge verwerking. In het natte verwerkingsproces worden verschillende zuiveringsstadia, een afpel- en fermentatieproces doorlopen waarna de bonen gedroogd worden. Voor de productie van de ALDI-kwaliteitsmerken Markus en Moreno wordt overwegend de natte verwerkingsmethode gebruikt, omdat daarbij de smaak van de koffieboon het best behouden blijft.
In het droge verwerkingsproces worden de rijpe koffiebessen in de zon gedroogd totdat de koffiebonen er gemakkelijk uit gehaald kunnen worden. Om het proces te versnellen en fermentatie te voorkomen, worden ze meerdere keren per dag omgedraaid. Koffieboeren controleren de kwaliteit van de groene koffie, dat wil zeggen de buitenkant, de grootte, de dichtheid en de kleur van elke boon.
Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.
Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.
Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.
Herinnering geactiveerd!
Herinneringsbevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.
Bevestiging emailadres