Laat de lamssteaks vooraf ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rasp wat zeste van de citroen.
Pel een teentje knoflook en snipper fijn.
Verwijder de harde schil van de pistachenoten.
Rits de blaadjes van 3 takjes tijm los.
Verwijder de steeltjes van 4 takjes peterselie.
Doe de citroenzeste, knoflook, pistachevruchten, tijm en peterselie in een blender en mix fijn.
Smelt 25 g boter in de microgolfoven. Laat de boter niet bruin worden.
Meng samen met het paneermeel door het pistachemengsel.
Breng op smaak met peper en zout en zet in de koelkast.
Laat 1 eetlepel olijfolie goed heet worden in een pan.
Bak elke kant van de lamssteaks in een paar minuten bruin.
Doe de rest van de olijfolie in een braadslee.
Breng het lamsvlees op smaak met peper en zout.
Smeer de bovenkant in met de mosterd.
Bestrijk dezelfde kant met het pistachemengsel.
Leg het vlees met de pistachekorst naar boven in de braadslee.
Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Schil ondertussen de wortelen.
Hou er twee apart en snijd de rest in schijfjes.
Kook de hele wortelen iets langer dan de schijfjes.
Doe de schijfjes en de room in een blender en mix tot een egale massa.
Breng op smaak met peper en zout en zeef.
Doe de wortelcrème in een pot en bedek met aluminiumfolie om warm te houden.
Pel het tweede teentje knoflook.
Pel de sjalotten en snipper fijn.
Smelt 25 g boter in een brede sauspan.
Fruit de knoflook, sjalotten en rest van de tijm.
Warm het water en voeg het bouillonblokje toe.
Giet samen met de wijn in de pan.
Laat de saus tot de helft inkoken.
Zeef de saus, voeg 50 g koude boterklontjes toe en roer goed.
Warm de saus nog even op en breng op smaak met peper en zout.
Warm de frituurpan voor op 175 °C.
Frituur de aardappelnootjes 3 à 4 minuten.
Haal het vlees uit de oven en snijd in sneetjes.
Dresseer de wortelcrème op de borden en leg er het vlees op.
Halveer de twee hele wortelen en verdeel over de borden.
Voeg telkens nog wat aardappelnootjes toe en werk af met peterselie.