Wijn is een prachtig natuurproduct. En als je het verhaal erachter kent, geniet je net iets meer van een glaasje. Leer hieronder hoe wijn gemaakt wordt in 5 stappen.
Alles begint op de zonovergoten wijngaarden waar de druiven groeien. Wanneer ze rijp zijn, breekt een belangrijk moment aan: de oogst. Soms worden de druiven zelfs met de hand geplukt. Daarna worden takjes, blaadjes en andere onzuiverheden verwijderd. Nu begint het echte werk.
Na de pluk worden de druiven gekneusd of geplet. Hier verschilt de manier van werken voor witte, rode en roséwijn. We leggen even uit hoe de druif, eum, de vork in de steel zit.
Wist je dat je witte wijn kan maken van zowel witte als blauwe druiven? Druivensap is transparant en de kleurstoffen zitten in de schil. De witte druiven worden zo snel mogelijk na oogst gekneusd en geperst om het sap te scheiden van de schillen en de pitjes. Het sap dat vrijkomt heet ‘most’.
De most van de witte druiven is troebel. Door het af te koelen, zinken de stukjes en hou je een heldere vloeistof over.
Voor rode wijn worden de blauwe druiven zachtjes gekneusd. De schil barst van de aroma’s en de kleurstoffen. Letterlijk. Het sap komt vrij en wordt rood.
Dat duurt enkele weken. De schil, het vruchtvlees en de pitten komen bovendrijven en vormen een koek, de ‘marc’. Die koek wordt regelmatig ondergedompeld om het sap te verrijken met smaak, tannine en kleur.
Daarna wordt de rode wijn gescheiden van de koek. De wijn die uit de kuip loopt, heet ‘uitlekwijn’. De wijn die uit de marc geperst wordt is ‘perswijn’. Die bevat meer tannines en kleur dan de uitlekwijn, daarom worden beide wijnen in een latere fase gemengd. Dat lees je in stap 3.
Roséwijn wordt meestal gemaakt van blauwe druiven. Het productieproces lijkt sterk op dat van rode wijn, alleen blijven de schillen van de druiven maar enkele dagen in het sap liggen. Roséwijn is veel lichter van kleur en bevat minder tannines. Daarom smaakt rosé meestal fruitig en licht.
Vervolgens trekken we richting de gistingstanks. Het gistingsproces zorgt ervoor dat de suikers in de druiven omgezet worden in alcohol. Hoe langer de wijn in de gistingstanks bewaard wordt, hoe intenser de smaak en kleur.
Bij rode wijn worden de perswijn en de uitlekwijn (die je leerde kennen in stap 2) na de gisting gemend om de perfecte smaak te krijgen. Die gemengde wijn gaat nadien in een pers om het sap verder te scheiden van de schillen en de pitjes. Daarna begint de tweede gisting. Zo wordt de wijn stabieler en minder zuur.
Na de gisting krijg je ‘jonge wijn’. Die rijpt nog verder in tanks of tonnen zodat de smaken zich stabiliseren.
Het materiaal waaruit zo’n tank of ton bestaat – hout, staal, kunsthars of zelfs beton – heeft een invloed op de smaak. Het zijn vooral de krachtige, karaktervolle rode wijnen die op hout rijpen. Hoe lang een wijn moet rijpen? Dat varieert!
Dit is de laatste stap in de reis naar afgewerkte, drinkbare wijn. De resterende giststoffen zinken na verloop van tijd naar de bodem van de tank en de wijn wordt klaarder.
Nu wordt de jonge wijn gescheiden van de reststoffen. Dit proces wordt ‘aftappen’ genoemd. Daarna wordt de wijn gebotteld en soms blijft ze even rijpen op fles. Ten slotte is ze klaar om naar de winkels te gaan! Santé!
Bij ALDI houden we van wijn. Én van de wijnmakers. Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook de duurzame relaties met onze leveranciers zorgen voor een lage prijs. Dankzij de grote volumes die we bij hen kopen, zijn ze het hele jaar door zeker dat ze werk en dus ook inkomsten zullen hebben. Zo koop je bij ons steeds kwalitatieve wijn aan een scherpe prijs.
Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.
Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.
Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.
Herinnering geactiveerd!
Herinneringsbevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.
Bevestiging emailadres