De bladeren vallen van de bomen, de verwarming gaat omhoog en de rekken liggen weer vol met knalgroene spruitjes. Kan je niet wachten om zelf spruitjes te koken of heb je inspiratie nodig? Lees dan verder en ga meteen aan de slag.
De bekendste manier om ze te klaar te maken, maar kook ze vooral niet te lang want dan worden ze bitter en zachter. En dat is zonde, omdat je zo de pure fris-hartige smaak en bite van de spruitjes verliest. Wat is dan de beste kooktijd? Dat is afhankelijk van de grootte van de spruitjes. Wil je een beetgaar resultaat? Kook ze dan tussen de 7 en 12 minuten. Gaan de spruitjes na het koken ook nog in de oven? Kook ze dan een paar minuten korter omdat ze in de oven nog verder garen. Als je van zachtere spruitjes houdt kan je ze 14 tot 20 minuten koken. Controleer met een scherp mesje hoe gaar ze zijn en doe eventueel een snuifje zout in het kookwater voor wat extra smaak.
Een populaire en makkelijke bereidingswijze voor spruitjes is roosteren in de oven of wokken. Vooral in de oven kost het weinig moeite. Zorg dat de spruitjes zo veel mogelijk hetzelfde formaat hebben en halveer eventueel grotere exemplaren. Leg ze op een bakplaat met bakpapier of in een ovenschaal met een scheutje olijfolie en je favoriete smaakmakers: van gedroogde kruiden en noten tot balsamico-azijn, honing, sojasaus, (geiten)kaas en citroensap. Rooster de spruitjes 15 tot 18 minuten in een oven op 200 °C. Schud de bakplaat of ovenschaal halverwege.
Kies vooral voor kleine spruitjes en halveer de grotere exemplaren. Verwarm een grote wokpan met een scheutje wokolie op een hoog vuur. Bak hierin de spruitjes gedurende 7 à 10 minuten of tot ze gaar zijn. Roer voortdurend om en zorg dat de pan goed heet blijft. Voeg tijdens het bakken ingrediënten zoals sojasaus, ketjap, sambal, balsamico-azijn of honing en kruiden toe.
Wist je dat je spruitjes ook rauw kan eten? Door hun fris-hartige smaak en krokante bite zijn ze ideaal voor salades. Maak ze eerst schoon en gebruik het liefst de kleinste, die zijn minder bitter. Snijd de spruitjes met een scherp mes in dunne plakjes of reepjes. Verwerk de spruitjes in salades met je favoriete ingrediënten, zoals stukjes peer, geitenkaas, witlof, witte kool, wortel, yoghurtdressing, rozijnen en mandarijnpartjes.
Honger en zin gekregen? Bekijk dan onze heerlijke recepten met spruitjes. Van ovenschotels tot hapjes met een honing-mosterdsausje. Dankzij ALDI tover jij makkelijk de allerbeste wintergerechten op tafel. Smakelijk.
Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.
Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.
Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.
Herinnering geactiveerd!
Herinneringsbevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.
Bevestiging emailadres